Wij mochten een taart maken voor een bruiloft, dit was op een prachtige locatie in een kas, midden in het groen. Een groene taart leek mij daarom mooi bij het geheel passen. Na het succes van de
matcha koekjes kwam ik dan al snel terecht bij een matcha cheesecake. Om de thee smaak te versterken heb ik de bodem met hōjicha gemaakt, een geroosterde groene thee. Met veel liefde gebakken voor een prachtig stel.
Ingrediënten
Bodem
- 135 g ongezouten boter
- 240 g digestive biscuits
- 35 g kristalsuiker
- 7 g zeer fijn gemalen hōjicha-poeder
(maal losse hōjicha tot poeder met een handmatige koffiemolen op een hele fijne stand)
Cheesecakevulling
- 16 g matchapoeder
- 265 g kristalsuiker
- 900 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 425 g slagroom (min. 35% vet)
- 20 g maïzena
- 40 g eidooiers (ongeveer 3 stuks)
- 135 g heel ei (ongeveer 2½ grote eieren)
Matcha Swirls
- 2 eetlepels van de cheesecakevulling
- 1/2 theelepel matchapoeder (gezeefd)
Bereidingswijze
Stap 1 – Voorbereiding
- Vet de springvorm licht in met boter. Bekleed de zijkanten eventueel met bakpapier.
- Verwarm water tot het zachtjes kookt, voor gebruik in het waterbad.
- Verwarm de oven voor op 162 °C (boven- en onderwarmte).
Stap 2 – Hōjicha Digestive-Bodem
- Smelt de boter op laag vuur.
- Voeg 3–5 gram zeer fijn gemalen hōjicha-poeder toe aan de boter.
- Smelt de boter en zorg ervoor dat deze niet warmer wordt dan 90 °C . Je kunt de thee toevoegen wanneer er een laagje gesmolten boter in de pan zit. Wanneer de boter 90 °C is zet dan het vuur uit. Laat de boter 5 tot 8 minuten trekken.
- Doe de digestive biscuits in een ziplock-zak en plet ze grof met een deegroller. Laat wat kruimstructuur over.
- Meng de koekkruimels met de suiker in een kom.
- Voeg de hōjicha-boter toe en meng tot het geheel op nat zand lijkt.
- Druk het mengsel stevig uit over de bodem van de springvorm met de achterkant van een lepel of maatbeker.
- Bak de bodem 8 minuten op 171 °C.
Stap 3 – Cheesecakevulling
- Meng de suiker en matchapoeder in een aparte kom om klontjes te voorkomen.
- Klop de roomkaas in een grote kom glad.
- Voeg het matcha-suikermengsel toe en meng tot een glad beslag.
- Voeg eerst een derde van de slagroom toe en meng glad. Voeg daarna de rest van de slagroom toe.
- Voeg de maïzena toe en blijf mengen tot het beslag weer glad is.
- Voeg eerst de eidooiers toe en meng goed. Voeg daarna de hele eieren toe, één voor één.
- Spatel het mengsel door met een rubberen spatel om zeker te zijn dat alles goed gemengd is.
- Neem 2 eetlepels van het cheesecakebeslag apart in een klein kommetje.
- Meng met een halve theelepel gezeefde matchapoeder tot een glad mengsel.
- Doe dit mengsel in een klein spuitzakje of ziplock-zakje en knip een klein puntje af.
- Giet het cheesecakebeslag in de springvorm.
- Spuit cirkels op de bovenkant en trek met een satéprikker van binnen naar buiten om een marble-effect te maken.
Stap 5 – Bakken
- Plaats de bakplaat met de cheesecake voorzichtig in de oven.
- Zet een bak met kokend water naast de bakvorm of gebruik de stoomfunctie van de oven.
- Bak de cheesecake 70 minuten op 162 °C tot deze stevig is, maar nog licht wiebelt in het midden.
- Zet de oven uit en laat de deur op een kier openstaan. Laat de cheesecake 30 minuten in de oven afkoelen.
- Laat daarna volledig afkoelen op kamertemperatuur en zet minimaal 5 uur in de koelkast tot de cheesecake volledig koud is.