Met wat ingrediënten uit je voorraadkast maak je zelf eenvoudig ketjap manis. Het leuke is dat je dan ook zelf kan spelen met de zoetheid en de smaken. Hier onze basis ketjap die wij vaak gebruiken.

Ingrediënten

  • 150 ml sojasaus
  • 150 gram palmsuiker
  • 2 kafir limoenblad, verkruimeld.
  • 2 plakken (duim) gekneusde gember
  • 1 geplette knoflook
  • 1 steranijs
  • halve theelepel korianderzaadjes

Bereidingswijze

  1. Doe de sojasaus in een steelpan en meng deze met de palmsuiker.
  2. Voeg de gember, knoflook en limoenblad toe.
  3. Breng het rustig aan de kook en zet het vuur laag zodra het begint te schuimen. Laat het langzaam inkoken en roer het regelmatig goed door.
  4. Laat de saus indikken tot hij de gewenste dikte heeft. Je kan dit testen door een met een lepel een streep van de saus te trekken op je snijplank. Als die niet uitloopt is hij mooi van dikte.
  5. Laat het licht afkoelen en zeef dan dan de ketjap. Hij is nu klaar voor gebruik, of je kan hem in een schone glazen fles bewaren.