Ingrediënten
- 260 gram rode linzen
- 200 gram bulgur (fijn)
- 1 witte ui (230 g)
- 100 ml olijfolie
- 5 lente uien
- 1 bosje peterselie (40 g)
- 1 eetlepel chilipasta (35 g)
- 1 eetlepel tomatenpuree (35 g)
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 theelepels zout
- ½ citroen (sap)
Bereidingswijze
- Begin met het grondig wassen van de rode linzen. Doe de gewassen linzen in een pan en voeg 420 ml water toe. Breng het geheel aan de kook en laat sudderen voor ongeveer 12 minuten tot de linzen zacht zijn. Zet daarna het vuur uit.
- Voeg de bulgur toe aan de zachte linzen. Meng dit goed door elkaar. Dek de pan af en laat het mengsel ongeveer 30 minuten staan, zodat de bulgur kan wellen.
- Snijd de ui fijn. Verhit de olijfolie in een aparte pan en bak de ui tot deze zacht en doorschijnend is.
- Voeg nu de tomatenpasta en chilipasta toe aan de gebakken ui. Laat dit mengsel enkele minuten samen bakken zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Voeg het uienmengsel toe aan de pan met bulgur en linzen. Meng alles grondig zodat de ingrediënten goed verspreid zijn.
- Breng het mengsel op smaak met zout, komijn, zwarte peper en chilivlokken. Roer het geheel nogmaals goed door.
- Pers het sap van een halve citroen uit en voeg dit toe aan het mengsel voor een frisse toets.
- Snijdt de lente ui en peterselie heel fijn en voeg deze toe aan het mengsel en meng het goed door.
- Vorm met kleine, langwerpige koftes uit het mengsel. Doe dit door ze met je handen te kneden. Als de koftes moeilijk te vormen zijn, dan kun je een heel klein beetje water toevoegen aan het mengsel om het geheel wat plakkerig te maken.
- Serveer de koftes op een bedje van verse sla .
Tip
Zorg als je de koftes niet direct serveert dat je ze goed afsluit zodat ze niet uitdrogen. Zelf doe ik een heel klein beetje water op de bodem van mijn bak en leg daar bakpapier op.