Ingrediënten
- 500 g tapiocameel *
- 500 g geraspte kaas **
- 200 g boter
- 3 eieren
- Zwarte peper
- Rasp van 1 sinaasappel
- Melk of water (indien nodig)
* Te vinden in de Toko
** Zelf heb ik 400 g belegen Gouda en 100 g Gruyère gebruikt.
Bereidingswijze
Begin met het mengen van de tapiocameel, een paar slagen peper, sinaasappelrasp en kaas in een grote kom.
Voeg de zachte boter samen met de eieren toe aan het droge mengsel. Kneed goed door elkaar. Voeg indien nodig beetje bij beetje melk of water toe om een zacht, kneedbaar deeg te vormen.
Schep met een eetlepel balletjes deeg en rol ze in je handen tot kleine balletjes.
Plaats de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 200°C. Let op de balletjes zullen wat uitvloeien dus zorg voor genoeg ruimte.
Bak de chipas in totaal 25 tot 30 minuten in de oven. Na ongeveer 15 minuten bakken, klop je een eigeel los. Haal de chipas kort uit de oven en bestrijk ze met het eigeel voor een mooie glans, en bak ze daarna verder tot ze klaar zijn en mooi goudbruin.
Tips
Kaaskeuze: Experimenteer met verschillende soorten kaas voor variatie in smaak.
Kruiden: In dit recept gebruik ik sinaasappelschil, iets wat ik niet vaak ben tegengekomen in andere recepten. Ik heb het toch toegevoegd omdat ik het een verrassend en leuk element vind. Je kunt variëren door bijvoorbeeld oregano, anijszaadjes of komijnzaadjes te proberen.
Bakken: De chipas zijn het lekkerst als ze vers zijn. Wil je ze van te voren al afbakken, dan kun je ze prima opnieuw verwarmen, vlak voor wanneer je ze gaat serveren.