Wij heb vaak een een lahmacun gegeten, maar hadden het nog nooit zelf gemaakt. Dit een recept wat voorlopig goed voor ons goed werkt. Je hoeft het deeg weinig aandacht te geven en daarom kun je goed focussen op het gehakt en de toppings. Wij eten hem vrij simpel met komkommer, sla, tomaat en feta. Vaak maken wij er nog een knoflook sausje bij, want ja, op deze manier heb wij hem leren kennen.

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 243 gram water
  • 375 gram bloem
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel droge gist

Voor het gehakt

  • 250 gram gehakt
  • 2 middelgrote tomaten
  • 1 ui
  • 2 milde groene pepers (yesil biber) *
  • 1 rode spaanse peper
  • 3 teentjes knoflook
  • Een flinke handvol gehakte peterselie
  • 1/2 theelepel paprika, komijn, zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 eetlepel peperpuree
  • 1/2 tomatenpuree
  • 1/2 eetlepel olijfolie.

* Deze kun je meestal wel bij een Turkse supermarkt vinden, heb je die niet in de buurt gebruik dan 1 grote groene paprika.

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom het water, de bloem, het suiker, zout en de gist.
  2. Kneed het mengsel tot een glad en soepel deeg. Als het deeg te droog is, kun je een beetje extra water toevoegen.
  3. Vorm het deeg tot een bal en laat rusten. Dit geeft het deeg de tijd om te ontspannen, wat het later makkelijker maakt om uit te rollen, nadat we klaar zijn met het voorbereiden van het gehakt.
  4. Hak in een keukenmachine de 1 ui, de 2 milde groene pepers, de peper, en de 3 teentjes knoflook fijn. Doe dit door te pulseren. Hak daarna de tomaten mee, zorg ervoor dat je niet te lang door draait en het een pap wordt.
  5. Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de gehakte groenten, een grote handvol gehakte peterselie, 1/2 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel komijn, 1/2 theelepel zwarte peper, 1 theelepel zout, 1/2 eetlepel paprika- en tomatenpuree toe. Meng alles goed door elkaar.
  6. Als het mengsel te droog is, voeg dan een beetje olijfolie toe (vooral als het vlees mager is).
  7. Schep met een eetlepel een portie deeg en rol deze uit tot een zeer dunne cirkel. Gebruik voldoende bloem zodat het deeg niet plakt.
  8. Verplaats het deeg op een stuk bak papier ter grote van de pan. Verdeel een dunne laag van het gehaktmengsel over de lahmacun bodem.
  9. Bak de lahmacun in een voorverwarmde hete pan op het bakpapier. Zorg dat het vlees goed gaart door de pan af te dekken met een deksel voor de eerste paar minuten. Haal dan de deksel van de pan zodat het vocht van het gehakt mengsel kan verdampen. Bak de lahmacun zo nog 2 minuten of als de bodem gaar is.