Een zomers gerecht voor in het najaar. Ik denk dat hij zo lekker is in de herfst door de gerookte zalmburger. Het geeft een gevoel alsof je lekker warm bij een vuurkorf staat. Heb je geen rookoven, vergeet die dan en gebruik gewoon een pan. Net zo lekker en vooral geen reden om dit recept niet te maken. De zalmburger wordt opgemaakt met een pesto gemaakt van spinazie en afgetopt met ui en wat extra spinazie.

Ingrediënten

  • 1 zoete aardappel, geschild
  • halve theelepel zout
  • 200 gram bevroren zalm
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 theelepel dille
  • 1 knoflook, fijngesneden
  • 1/4 theelepel knoflook poeder
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 2 theelepels citroenrasp (van een halve citroen)
  • sap van een halve citroen
  • Handvol spinazie blad, grof gesneden
  • 2 eetlepels zonnebloemolie (voor de pesto)
  • 30 gram parmazaan
  • 30 gram zonnebloempit
  • 70 gram spinazie
  • 2 broodjes
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel sri racha
  • zonnebloem olie om in te frituren

Bereidingswijze

  1. Zet water op voor de zoete aardappel.
  2. Hak de bevroren zalm in blokjes indien mogelijk.
  3. Meng de zalm met de helft van de fijngesneden rode ui, dille, fijngesneden knoflook, knoflook poeder, paneermeel en citroenrasp.
  4. Kook de zoete aardappels lichtelijk gaar in 5 minuten.
  5. Als de zalm lichtelijk ontdooit is, maak dan gehakt van de zalm in een keukenmachine. Zorg ervoor dat het mengsel nog grof blijft.
  6. Giet de aardappels af en laat ze goed drogen.
  7. Vorm twee gelijke burgers van het zalmgehakt. Tip: gebruik een ring voor een mooie vorm.
  8. Leg de burgers op bakpapier en plaats ze in de koelkast.
  9. Meng de andere helft van de fijngesneden rode ui met het citroensap en de grof gesneden spinazie.
  10. Maak de rookoven klaar met 2 eetlepels rookmot. Als de rookoven rook produceert, leg dan de burgers erin en gaar ze in 7 minuten.
  11. Bak de voorgekookte zoete aardappel stukjes in wat olie.
  12. Maak de spinaziepesto door in een keukenmachine 30 gram parmezaan, 30 gram zonnebloempit en 70 gram spinazie te malen samen met 2 eetlepels zonnebloemolie.
  13. Meng de mayonaise en sriracha en verdeel alvast over twee borden.
  14. Indien gewenst, rooster de broodjes aan beide kanten.
  15. Serveer de burgers met pesto op beide helften van het broodje en decoreer met de ingelegde ui en spinazie.