Toen ik laatst wat overgebleven rode bieten in mijn koelkast ontdekte, voelde ik de uitdaging om er een curry van te maken. Het resultaat? Een erg lekkere maar vooral mooie roodkleurige veganistische maaltijd die in een handomdraai klaar was. In dit recept serveren we de curry met rijst, maar voel je vrij om het naar wens te combineren met naan of Bombay aardappelen.

Ingrediënten

  • 4 eetlepels zonnebloemolie.

  • 25 gram knoflook (ongeveer 5 tot 6 tenen)

  • 16 gram scherpe peper

    • scherp: 1 Habanero of Adjuma
    • mild: 1 Spaanse peper
  • 100 gram ui

  • 25 gram geschilde gember

  • 50 gram water

  • 3 kruidnagels

  • 1/4 theelepel knoflookpoeder

  • 1/4 theelepel fenegriekzaad

  • 500 gram rode bieten, gesneden in stukjes van 3x3cm (ongeveer 3 grote bieten)

  • 250 gram basmati rijst

  • 1/2 theelepel gemberpoeder

  • 1 theelepel korianderpoeder

  • 1/2 theelepel chilipoeder

  • 350 gram gepureerde tomaten (uit blik of vers)

  • 1/2 theelepel Zout

Optioneel ter garnering

  • Korianderblaadjes
  • Komijnzaadjes

Bereidingswijze

  1. Schil de gember, knoflook en ui. Snijd de uien in enkele stukken. Verwijder de zaadjes uit de peper en pureer dit alles met 50 ml water tot een gladde massa.
  2. Zet water op voor de rijst.
  3. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Voeg de kruidnagels, knoflookpoeder en gemalen fenegriekzaad toe. Roerbak dit ongeveer 1 minuut of tot de zaadjes beginnen te knetteren.
  4. Doe de gesneden bieten in de pan, draai het vuur hoog en roerbak ze 5 minuten.
  5. Voeg 210 ml water toe en breng het aan de kook.
  6. Zet het vuur lager, plaats een deksel op de pan en laat de bieten 10 minuten sudderen.
  7. In de tussentijd, weeg de rijst af en kook deze volgens de gebruiksaanwijzing.
  8. Voeg de resterende specerijen, de gepureerde tomaten en zout toe aan de pan met bieten. Laat het geheel nog 10 minuten koken.

Optioneel: Garneer de rijst met komijnzaadjes en de curry met verse korianderblaadjes.