Al’s Kitchen is een leuk YouTube-kanaal dat zich richt op Brits-Indiase gerechten. Dit is een directe vertaling van een van hun video’s waarin een basis saus wordt gemaakt die je aan een curry kan toevoegen. Na het bereiden van zo’n grote hoeveelheid gebruiken we een cupcake bakvorm om de basis saus in pucks in te vriezen en daarna in een zak te bewaren. Dit maakt het erg gemakkelijk om de basis saus te gebruiken, aangezien je vaak slecht 1 of 2 pucks nodig hebt.

Ingrediënten

Basis saus

  • 1 kilo witte uien, gehalveerd
  • Halve rode paprika, gesneden
  • 1 bird’s eye chili, gesneden
  • Halve oranje wortel, gesneden
  • 60 ml olie
  • 400 g tomaten (uit blik)
  • 50 g kokos santen
  • 125 g gecondenseerde melk
  • 50 g knoflook
  • 50 g gember
  • 2 tl kurkuma
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprika
  • 2 tl tandoori masala poeder
  • 1 tl zout
  • Halve aardappel met schil
  • 100 g witte kool
  • 40 g rode linzen
  • 40 g verse koriander
  • 1-2 tl ghee

Akhni Stock

  • 700 ml water

  • 7 groene kardemom

  • 3 laurierbladeren

  • 4 kruidnagels

  • 2 tl zwarte mosterdzaad

  • 2 tl venkelzaad

  • Halve steranijs

  • 2 tl korianderzaad

  • 2 tl komijnzaad

  • 1 kaneelstok

    Zelf vries ik de basissaus in door ze in een cupcake vorm te doen. Elke 'puck' zoals ik ze noem, weegt 100 gram en zijn zo makkelijk in een zak op te bergen in de vriezer. Je zult zien dat ik in een andere recepten vaak naar deze 'pucks' verwijs.

Bereidingswijze

  1. Voeg de ingrediënten van de basis saus toe aan een grote pan en zet het geheel net onder water en laat het 1 uur koken.
  2. Bereid ondertussen de Akhni Stock: Combineer alle ingrediënten van de stock in een aparte pan en kook dit voor 15 minuten.
  3. Voeg de bereide Akhni Stock toe door het via een zeef in de basis saus te gieten.
  4. Gebruik een staafmixer om de saus te pureren tot een gladde massa.
  5. Kook de saus opnieuw voor 1 uur met de deksel erop, zorg ervoor dat je een melkachtige consistentie hebt bereikt op het einde. Je kan eventueel nog wat water toevoegen als de saus te dik is.

Hier de orginele video: