Zeewierboter, of in dit geval “noriboter”, is een simpele en makkelijke spread die ik graag eet op een versgebakken zuurdesembrood, maar je kunt het ook gebruiken als kookingrediënt. Dit recept, gemaakt met een paar eenvoudige ingrediënten, is gemakkelijk te maken en kan tot 2 weken in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Ik raad aan om een grote hoeveelheid fijngehakte gedroogde nori te maken, want het is geweldig om bij de hand te hebben voor andere gerechten, zoals ramen. Als ik fijngehakt zeg, bedoel ik dat je het zo fijn mogelijk wilt krijgen, idealiter een poeder. Dit heb ik echter niet kunnen realiseren. Ik hakte het eerst met een mes zo fijn mogelijk en deed het daarna op volle toeren in mijn keukenmachine.

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels fijngehakte gedroogde nori-zeewiervellen
  • 1 eetlepel furikake
  • 1 theelepel (2 gram) Maldon zeezout

Bereidingswijze

  1. Maak de boter zacht door hem een paar minuten op kamertemperatuur te laten staan of door hem in korte stappen in de magnetron te zetten.
  2. Meng in een mengkom de boter, fijngehakt nori-zeewier, furikake en Maldon-zeezout. Ik gebruik hiervoor mijn KitchenAid, maar je kunt het zelfs met de hand doen als je liever je handen vuil maakt. Zorg ervoor dat alle ingrediënten gelijkmatig door de botermassa zijn gemengd.
  3. Breng het botermengsel over op een vel plasticfolie of perkamentpapier en vorm er een blok van.
  4. Zet het boterblok minstens 1 uur in de koelkast, of tot het stevig is.
  5. Snijd het boterblok, eenmaal stevig, in rondjes en serveer zoals gewenst.